Hoe ziet de ideale stad eruit in 2030?


workshop – van 13:30 u. tot 14:15 u. – De Krook, verdieping +1, De Laatkomer
Voor: volwassenen

In deze workshop denken we samen na over nieuwe modellen rond stadsvernieuwing.  We kunnen veel meten en we zouden dus veel kunnen weten. Maar hoe gaan we om met al die data op macro en micro niveau? Grote vraagstukken zijn er vandaag rond betaalbare woningen, mobiliteit als een service (MaaS), diversiteit in cultuur en groei van de bevolking en tevens ook vergrijzing.

Gaan we naar flexibele open ruimtes op basis van data, Cars as a service (CaaS)? Worden autoparkings overbodig en hoe gaan we die invullen?  Kunnen we met de data een soort van sociale barometer maken van een stad? Gaan predictieve analyses werken, gaan steden zelflerend worden, hoe gaat dit dan allemaal werken in het voordeel van de burger? Gaan we naar een surveillance maatschappij met al die data, waar sociale sortering de norm wordt?

Kortom heel wat vragen die we voorzichtig moeten bekijken en leren van anderen waar implementie van nieuwe technologie reeds op vollle toeren in gang wordt gezet. We denken hierbij vooral aan China, maar ook in sommige steden in de US en dichter bij huis in Groningen waar de eerste autonome shuttles worden ingezet.

We gaan samen aan de slag op basis van imaginary cards systemen. We werken in groep om mogelijke scenarios uit rond de stad van morgen in 2030.

Opgelet, plaats te reserveren aan onthaal De Krook

Door: Christel De Maeyer, Grafische en digitale media, Arteveldehogeschool


Terug naar overzicht