‘Echte’ gesprekken stimuleren anderstalige kleuters


lezing/film – van 15:00 u. tot 16:00 u. – Minnemeers, Zaal 7.9 Goud
Voor: volwassenen, gezinnen

Een Pecha Kucha is een presentatie van 20x20 seconden. Wetenschap kort en to the point! Carolien Frijns neemt jullie gedurende 6 minuten en 40 seconden mee in het universum van anderstalige kleuters. Bovendien kom je tijdens andere pecha kucha's in deze sessie ook nog meer te weten over politieke genderstereotypen, gedachtenlezen en het tweetalig geheugen.

 
Er gaapt een kloof is ons onderwijs. Zo blijkt dat anderstalige kinderen uit de lagere klasse steevast lager presteren dan hun klasgenoten uit de middenklasse en hoger. Taalverwerving, meer bepaald het onder de knie krijgen van het Nederlands, is daarbij een belangrijke factor. Carolien Frijns onderzocht in haar doctoraat hoe gesprekken in de kleuterklas anderstalige kleuters helpen bij het leren van het Nederlands. Hoe voeren we goede gesprekken met kleuters? En hoe kan ons kleuteronderwijs anderstalige kleuters beter helpen bij het leren van het Nederlands? Dat kom je van Carolien te weten!


Door: Carolien Frijns, onderzoekster aan het Centrum voor Taal en Onderwijs aan de KU Leuven en lerarenopleider aan de Arteveldehogeschool Gent


Terug naar overzicht